Catal脿  

脕rea Multimedia

驴C贸mo se realizaron las pinturas? 驴Com qu茅 materiales? 驴Qu茅 t茅cnica pict贸rica utilizaron nuestros antepasados?

Desc煤brelo en nuestro canal particular de televisi贸n

Audiovisual de la exposici贸n 鈥淐ien a帽os de investigaci贸n en la Roca dels Moros del Cogul鈥

Ramon Vi帽as nos muestra c贸mo se realizaron las pinturas del Cogul, y una animaci贸n virtual situa las pinturas en el contexto en el que fueron realizadas

Las pinturas rupestres del paleol铆tic

Ramon Vi帽as reproduce en este video las t茅cnicas pict贸ricas que emplearon nuestros antepasados en los abrigos de nuestras monta帽as

Las pinturas esquem谩ticas

Ramon Vi帽as reproduce en estos dos videos c贸mo nuestros antepasados realizaban las pinturas de tradici贸n esquem谩tica

Los gravados rupestres

Ramon Vi帽as reproduce con un trozo de s铆lex unos gravados en lengua ib茅rica

Audio

Programa Tarragona R脿dio

Continguts emissi贸 14 d'abril de 2008

Marta Fontanals, directora de les excavacions a El Cavet (Cambrils), ens parla d'un dels jaciments neol铆tiques m茅s antics de Catalunya, amb una cronologia d'uns 6.600 anys, quan va ser ocupat pels primers agricultors-ramaders de la Mediterr脿nia i tamb茅 de la Pen铆nsula Ib猫rica; s'han posat al descobert uns camps de sitges on s'emmagatzem脿ven diferents productes i s'han trobat nivells arqueol貌gics, cosa aquesta 煤ltima molt poc freq眉ent.

D 'una 猫poca molt similar en el temps s贸n les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul (Lleida) de les quals enguany es commemora el centenari de la seva descoberta cient铆fica. Per aquest motiu, s'ha organitzat una exposici贸 itinerant que ha comissariat l'IPHES, per貌 que ha estat impulsada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya. Ramon Vi帽as, comissari de la mostra, i Pere Izquierdo, director del MAC, expliquen el valor d'aquesta obra art铆stica; a m茅s, es refereixen a les col.laboracions que ambdues institucions pensen emprendre conjuntament i que aviat es concretar脿 en un conveni.

Per la seva part, Maria de Lluc de Benn脿sar, ens comentar脿 qu猫 aporten els micromam铆fers a l'estudi de l'evoluci贸 humana, com s'obtenen en una excavaci贸, quin tractament reben i quina informaci贸 es pot extreure.

Continguts emissi贸 11 de novembre de 2008

Amb Ramon Vi帽as, expert de l'IPHES en art rupestre.

Ha tractat de la import脿ncia que varen poder tenir les imatges codificades 鈥渟imb貌licament鈥 en el desenvolupament del cervell hum脿 i en l鈥檃parici贸 de les antigues civilitzacions. A m茅s, s'ha referit a diversos llocs que van ser utilitzats pels grups ca莽adors recol路lectors i agricultors ramaders des de fa ara 32.000 anys fins 3.000 abans d鈥檃ra, incidint especilament en la seva darerre estada a Sonora, a M猫xic.

Alhora constata el fet que hi ha molt poc personal investigador que dediqui la seva feina a l'art rupestre i per aquest motiu encara no es coneix gaire.